dinsdag 27 mei 2014

Vervolgverhaaltje "Gymles" met Uus, Eefje, Joris en veel andere kinderen uit het boek

De klas heeft gym. De gymleraar heeft net uitgelegd wat de opdracht is. Hij heeft een hindernisbaan uitgezet in de gymzaal. De kinderen moeten hier in twee groepen zo snel mogelijk overheen. Ze moeten hierbij goed samenwerken om de opdrachten te kunnen uitvoeren. De groep die het snelst het hele parcours heeft afgelegd wint.

De gymleraar wijst Uus en Giel aan als aanvoerders van de twee groepen. Zij mogen de kinderen kiezen waarmee zij de opdracht denken te winnen.

Giel mag als eerste kiezen. ‘Paul’, hoort Eefje hem zeggen. ‘Ja hoor, daar gaan we weer’, denkt ze. Zij wordt altijd als laatste gekozen. Eerst worden altijd de sportieve, sterke jongens gekozen. Op zich logisch, want iedereen wil winnen. Die kans is natuurlijk het grootst met de beste spelers.

Maar ja, het gevolg is dat het altijd dezelfde zijn die als laatste gekozen worden. Zij dus, en meestal ook Joris. Niet echt leuk, maar ze is er inmiddels aan gewend. Ze staart naar haar schoenen.

‘Eefje’, zegt Uus. Verrast kijkt Eefje op. Zei hij nu echt Eefje? Uus kijkt haar lachend aan en gebaart met zijn arm dat ze naast hem moet komen staan. Blij huppelt ze naar hem toe. Uus geeft haar een high-five.

Giel kijkt verbaasd. Snel zegt hij ‘Quint’. Als Uus niet snel de sterksten van de klas kiest, doet hij het wel. Dat geeft hem meer kans om te winnen.

‘Joris’, zegt Uus. Ook Joris kijkt heel verbaasd, maar loopt dan blij naar Uus toe. Ook hij krijgt een stevige high-five van Uus.

Zo gaat het een tijdje door. Uus kiest Kasper, Tess en nog een aantal andere kinderen. Hij kijkt tevreden naar zijn groep. Hiermee kan hij de opdracht misschien wel winnen!

Uus heeft namelijk heel goed opgelet toen de gymleraar de hindernisbaan uitlegde. Het parcours begint ermee dat hij als aanvoerder met een ander kind op zijn rug naar de andere kant van de gymzaal moet rennen. Eefje, wist hij meteen. Die is het lichtste van de hele klas en met haar op zijn rug kan hij het hardste rennen.

Aan de andere kant van de zaal moet het kind staan dat als tweede werd gekozen. Dat kind moet met kracht en door zijn gewicht te gebruiken een zandzak omhoog hijsen. Echt iets voor Joris, dacht Uus.

Daarna moet een kind over een aantal hindernissen springen en weer terug naar de andere kant van de zaal rennen. Kasper natuurlijk.

Daar moest een kind door het wandrek naar boven en weer naar beneden klauteren. Iemand die erg lenig is, dus. Tess!

Zo had Uus voor alle opdrachten een kind in gedachten die dat het beste zou kunnen. Giel koos gewoon zoals altijd eerst de sterkste kinderen.

De wedstrijd gaat van start. Uus sprint met Eefje op zijn rug weg. Ze weegt bijna niets vindt hij! Giel is nog bezig om Paul op zijn rug te krijgen. Dat is een stuk lastiger want Paul is net zo groot en zwaar als hij!

Uus komt al aan bij Joris, en Joris begint meteen met hijsen. Dat gaat als een speer! De andere kinderen van de groep van Uus juichen en moedigen hem aan. De zandzak komt al boven aan als Giel met Paul op zijn rug pas halverwege de zaal is. Kasper begint meteen te rennen en springt met zijn lange benen moeiteloos over de hindernissen heen.

Inmiddels is Quint van de andere groep ook begonnen met hijsen. Hij is sterk dus dat gaat ook snel.

Maar niet snel genoeg want aan de andere kant van de zaal tikt Kasper al op de schouder van Tess. Het teken dat Tess mag beginnen te klimmen. Soepel beweegt ze snel tussen de treden van het wandrek naar boven, en weer naar beneden. Ze hebben nu al een enorme voorsprong!

Ook de andere kinderen van de groep van Uus weten de voorsprong te behouden. Zijn groep komt als eerste over de finish en ze winnen! Blij springen ze met hun armen over elkaar in een rondje heen en weer terwijl ze hard juichen.

De kinderen van de groep van Giel komen aanlopen en feliciteren hen. Ook de gymleraar komt lachend aanlopen. Uus is de terechte winnaar, hij heeft het beste gebruik gemaakt van de kwaliteiten van alle kinderen in zijn groep!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten